La Torre contra el risc
Notícies

La Torre contra el risc

El bloc que aixeca Casa Molines al Clot d’Emprivat segueix la normativa francesa antiincendis i ha incorporat suggeriments dels bombers.

Quines dificultats comportarà als bombers treballar en un edifici de 20 plantes, com es fa per evacuar-lo? En el cas de l’edifici promogut per Casa Molines, la Torre, s’ha optat per sistemes de seguretat contra incendis “redundants” i basant-se en la normativa francesa perquè l’andorrana no aixopluga edificis d’aquesta envergadura i és antiga. El bloc té dues escales interiors d’emergència que estan sectoritzades i que, arribat el cas, podrien convertir-se en espais d’evacuació. A més, cada replà compta amb un vestíbul que farà de barrera si es produeix un sinistre en un pis per evitar que el fum arribi a l’escala. I els bombers podran usar sempre un ascensor que seguirà funcionant malgrat que marxi la llum perquè s’alimenta amb un grup electrogen. Aquest ascensor servirà tant perquè els efectius antiincendis es moguin entre plantes com per evacuar residents de l’edifici.

Un cop els detectors que hi ha instal·lats a cada planta alertin del fum, s’activaran els conductes de desenfumatge que arriben fins a la coberta, mànegues d’aigua i un sistema d’aportació d’aire fresc, tot per protegir eventuals desallotjaments i l’expansió del fum. Unes finestres al cap de l’escala també poden servir per ventilar si tot i les precaucions acabés entrant fum

La direcció de l’obra i el servei de bombers ha mantingut ja contactes. La voluntat dels promotors ha estat que el cos antiincendis conegui l’edifici i els seus sistemes de seguretat per facilitar-los la feina si han d’intervenir en foc real. A més, els bombers també han fet suggeriments que s’han incorporat a la construcció com ara instal·lar aixetes en cada planta perquè el cos de salvament pugui connectar les seves pròpies mànegues arribat el cas.

L’aparcament també té els seus mecanismes de seguretat: ventiladors i uns ruixadors d’aigua connectats a un dipòsit de 120.000 litres que s’activen de manera automàtica quan perceben temperatures molt altes. Tot plegat es testarà en un simulacre abans d’entregar els pisos, una data que es preveu de cara al novembre o el desembre d’aquest any, un cop l’edifici ja hagi passat la inspecció del departament d’Indústria. De venda són 39 pisos i ja només en queden cinc de disponibles i “són gent del país la immensa majoria”. Persones que, en paraules del director general adjunt de Casa Molines, Pascual Gràcia, estan en un moment vital que potser volen deixar de viure en un xalet i allunyats del centre i que l’opció d’un pis d’alt standing i cèntric els fa més el pes. Els de lloguer (21) es preveu entregar-los al final però ja s’hi estan apuntant interessats.

TERRATRÈMOLS
Els promotors de la Torre també han volgut ser curosos amb els riscos inherents als moviments de terres i per això “vam invertir gairebé un milió d’euros i sis mesos a fer uns treballs de fonamentació especials, amb una tècnica que s’anomena jet grouting”. Consisteix a injectar formigó per sota de la placa de fonamentació, fins a 12 metres de profunditat i arribar a la roca. S’utilitza per evitar assentaments. “Caldea també la va utilitzar per evitar assentaments, i nosaltres vam creure que era una inversió que donava garantia.” En aquest cas han adoptat la normativa que usen a l’Alt Urgell però elevant l’exigència.

Reportatge de Dolors Moreno (Diari d’Andorra)
https://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2022/03/07/la_torre_contra_risc_196518_1125.html

Pont Tibetà de Canillo

Zoom

Pont Tibetà de Canillo

Dues temporades més

Notícies

Dues temporades més

02.08.2023

Amb el retorn a la Lliga Endesa, Molines Patrimonis no ha volgut faltar a la seva cita, i renova el compromís per dues temporades més. Una (...)

Llegir més
Totes les notícies